ŞEHİR HASTANESİNDE ANJİODA ÖLÜM

ŞEHİR HASTANESİNDE ANJİODA ÖLÜM

Anjio sırasında elektrik kesildiği ve  UPS sistemi devreye girmediği için bir hastanın öldüğü ve akülerin olaydan aylar sonra değiştirildiği iddiası Meclis Gündemine Soru Önergesi olarak girdi.

Yaşanan olay ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğü veya Şehir Hastanesi yaşanan bu olay ile ilgili soruşturma açtı mı? Açtı ise sonucu nedir?

 

Skandal olay hastanede kardiyolojik girişim sırasında yaşanıyor. Bu işlemdeki amaç hastanın aslında kardiyolojik sorununu çözmekti. Çünkü anjioda ile damarlarda ki tıkanıklığı açmak ve kan dolaşımı konusunda kalbi rahatlatıp hastanın sosyal yaşamını daha ferah bir şekilde devam ettirmelerini sağlamak amaçlanır. Hayati önem taşıyan bu işlemin gerçekleşmesi için anionun yapıldığı hastanenin girişimsel kardiyolojik işlemleri için gerekli teknik donanım çok büyük önem taşımaktadır. Her nevi ihtiyacın tam olarak sağlanması hayati önem taşımaktadır. Burada ki ihtiyaç olan malzeme temininde sorumluluk hastane yöneticilerinde. Çünkü onlar bütün bu eksiklikleri gidermek ve takip etmek adına yetkili kişiler. Talep ilgili hekimden veya bölümden gelir ama yöneticiler ihtiyaç olan alımları yaparak talebe cevap verirler.

 

Konumuza dönecek olursak. Aslında yönetime anjio ünitesinin bağlı olduğu güç kaynağının akülerinin  bitmiş olduğu bilgisi iletilmiş ve talepte bulunulmuş. Yönetim gerekli ön hazırlıları yapıyor, ihalede yapılıyor ama nedendir bilinmiyor ihtiyaç olan ürün alınamıyor. Alınamayan ürün “AKÜ”. Ve daha sonra teknik şartname değiştirip tekrar ihale yapılıyor. Ama bu sefer bir fark var. Acilen anjio ünitesine alınması gereken akü işi nedense bir anda bütün il genelindeki hastaneleri kapsayacak şekilde yaklaşık 1500 akülük bir ihaleye dönüvermiş. Acil alım yapılması gereken akü işinden 1500 adetlik akü işine döndürmek…

Bir düşünün ve empati yapın, acilen alınması gereken anjio ünitesi aküsü ihalesi bir anda 1500 akülük ihaleye dönmüş, peki neden? Bu soruyu kendinize sorun ve yorumlayın lütfen. Ama yorumlarken hayatta en çok sevdiğiniz ve değer verdiğiniz kişinin yarın anjio olmak amacı ile o cihaza bağlanacağını düşünerek yorumlayın.

Yaşanan bu olay CHP Milletvekili Serkan SARI’ya iletiliyor. Ve CHP Balıkesir Milletvekili Sayın Serkan SARI Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir soru önergesi veriyor. Önergeye de o dönemin Sağlık Bakanı  olan Fahrettin KOCA beyin cevap vermesini istiyor. Verilen soru önergesini sizlerle paylaşıyoruz. Ama Serkan SARI vekilin bu önergesine cevap verilmediğini de bilmenizi isterim. Cevap verilmediğinin belgesini de yayınlıyoruz. Lütfen önergede yer alan soruları okuyunuz. Serkan SARI vekilin ne kadar doğru sorular sorduğunu görürsünüz.

Gelelim Balıkesir’de bu işte sorumlu olan kişilere. Öncelikle hastan yönetimi bu konularda tam yetkili ve sorumludur. Hastane başhekimi, hastane müdürü bu işlerde ilk derece sorumludur. Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü de bu işlerden sorumludur. Acil olan ve insan hayatı için önem taşıyan bir malzemenin alınmayıp sonrada bunun büyük bir malzeme alımına döndürülmüş olması inanın kabul edilir bir şey değil.

Biz Serkan SARI vekilimizin Meclise taşıyıp sorduğu soruları aynen burada ki yetkililere soruyoruz. Cevap gelmeyebilir. Bizde yeni bilgi ve belge yayınlayarak cevap verene kadar haber yapmaya devam ederiz.

İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Görevini düzgün yapamayan var ise durdurulmamalı, ihmal var ise ihmal eden cezalandırılmalı, eğer bu işten bir çıkar elde eden var ise oda cezalandırılmalı.

 

Önergede yer alan 5 soruya bizde katkı sunarak ilgili kişilere soralım;

1 – Anjionun bağlı olduğu akülerin bitmiş olduğu ve size talep geldiği doğru mu?

2 – yapılan ihalede ilk olarak “UPS cihazı aküsü ve kondansatör alımı” yazdığı ama sonra ki ihalede “kuru tip bakımsız akü alımı” şeklinde değiştirildiği doğru mu?

3 – Anjio cihazı aküsü ne zaman, ne şekilde teslim edil, kabul edenler kimler?

4 – Anjiolar sırasında elektrik kesintisi yaşandı mı, elektrik kesintilerinde aküler devreye girmediği için anjio cihazı çalışmama durumu oldu mu?

5 – Anjio sırasında ölen hasta ile ilgili doktorlar ve görevli diğer personeller nasıl bir tutanak tuttular. Bu tutanakta UPSin arızalı olduğu ve devreye girmediği ifadesi var mı?

6 – İl Sağlık Müdürlüğü veya Şehir Hastanesi yaşanan bu olay ile ilgili soruşturma açtı mı? Açtı ise sonucu nedir?