ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İLE İLGİLİ SKANDAL İDDİALAR

Balıkesir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü hakkında skandal iddialar var…Skandallar ile ilgili çok şey söyleniyor ama biz konuyu sadeleştirerek yazacağız. Ama iddialar doğru ise konuyu sadece vali bey çözer.  İşin tam nitelik kısmını kanunlar belirliyor. Bunu araştırmak için vali beyin talimat vermesi gerekiyor.

 

Kamp alanı projesi engellendi iddiası

SS Destina Turizm Geliştirme Kooperatifi, Kalaycılar Mahallesi sınırlarında yer alan,  hazineye ait olan 136 ada 41 ve 42 parselde yer alan taşınmaz ile ilgili Milli Emlak Genel Müdürlüğüne 2018 yılında ilk dilekçelerini veriyor. Ve gerekli olurlardan sonra Milli Emlak Genel Müdürlüğü 09.07.2020 tarihinde “30 yıl süreyle bağımsız ve sürekli nitelikli irtifak hakkı tesisi ihalesi”ne çıkıyor ve ihale kooperatif tarafından alınıyor. İhale Balıkesir Valiliğinin 09.07.2020 tarih ve 19778 ve 19780 sayılı olurları ile onaylanıyor. 13.07.2020 tarih ve 20015 sayılı yazı ile Ön İzin Sözleşmesini imzalamaya davet ediliyorlar ve Balıkesir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile SS DESTİNA Turizm Geliştirme Kooperatifi arasında 17.07.2020 tarihli “Ön İzin Sözleşmesi” imzalanıyor.

Ama nedense daha sonra sözleşme burası Doğal sit-Nitelikli Doğal Koruma alanı içerisinde denilerek sözleşme iptal edilmiş. Bunun üzerine kooperatif alanı Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Yapmak için talep etmiş. Bunun üzerine aynı alan üzerinde İl Müdürlüğümüzce proje çalışmaları yapılması planlanmaktadır denilerek ret edilmiş.

Burada bir karışıklık var. İlk olarak burası DOĞAL SİT ALANI diye sözleşmeyi iptal ediyorlar, sonrasında biz burada proje yapmayı planlıyoruz diyorlar. Acaba başka bir talip mi var? Sorusunu insan soruyor. Bizde soralım buraya başka bir talip mi var?

SS Destina Turizm Geliştirme Kooperatifi', kooperatifin "Kamp Alanı" projesinin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından çeşitli gerekçelerle engellenmeye çalışıldığı öne sürüldü. Kooperatif, 2020 yılında söz konusu parseller için irtifak hakkı ihalesi kazandığı ve bu kapsamda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Ön İzin Sözleşmesi imzaladığı kaydedildi.

Kooperatifin, projenin hayata geçirilmesi için gerekli izin ve belgeleri tamamladığı, ancak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün, projenin uygun olmadığını gerekçelendirdiği belirtildi. Genel Müdürlük, projenin uygun olmadığını gerekçelendirirken, parsellerin kadastral yola cephe şartını sağlamadığını, ayrıca parsellerin önünden geçen 7 metre genişliğindeki asfalt kaplama yolun kadastral yol sayılmadığını öne sürdü.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde bazı görevden alınan daire müdürlerinin, kooperatifin projesinin engellenmesinde rol oynadığı iddia edildi. Bu iddialar arasında, kooperatifin projenin hayata geçirilmesi için yaptığı girişimlere karşı çıkmak için, parsellerin kadastral yola cephe şartını sağlamadığına dair gerçek dışı evrak düzenlenmesi de yer alıyor denildi.

Biz konunu daha iyi anlaşılması bakımından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne bazı sorular soralım.

Kooperatif, projenin hayata geçirilmesi için gerekli izin ve belgeleri tamamlayıp teslim etti mi?

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün, projenin uygun olmadığına dair gerekçelerinin hukuki dayanağı nedir?

Görevden alınan daire müdürleri kooperatifin projesinin engellenmesinde rol oynamadı? Kim bu müdürler?

Bu olayda kamu görevlilerini görevlerini kötüye kullanma var mı?

 

Sayın valim sizin talimatınız olmadan bu iş çözülmez gibi duruyor.