KAÇAK MADEN

Sayın Valimiz İsmail USTAOĞLU; yüzlerce kamyon maden çekilen alan ruhsatsız mı? konu hakkında tarafınıza bilgi verildi mi?

KAÇAK MADEN

 

Doğal kaynaklar; Anayasanın 168. maddesine göre devletin hüküm ve tasarrufu altındadır, düzenleme yapma hakkı devletindir ve ilgili düzenlemeler maden kanunu ile yapılmıştır. Maden işi yapan ker kim olursa olsun, ister özel sektör, ister kamu kurumu  bu kanuna göre işlem yapmak durumunda. Kılıfına uydurduk yapıyoruz demekle olmuyor. Kanunlar esas.

Ülkemizde maden ve nevini arama faaliyeti yapabilmek için aranacak madene ait maden arama ruhsatına ihtiyaç vardır. Maden işletme faaliyetinde bulunabilmek için de işletilecek madene ait maden işletme ruhsatı alınmalıdır. Eğer bunlar yoksa hiçbir şey yapamazsınız. Yaparsanız kaçak ve ruhsatsız muamelesi görürsünüz. Bununda cezası var. Hem de hapis cezası. Bu durum Maden Kanunun belirtilmiş.

Eğer bir maden ruhsatsız ise maden faaliyeti durdurulur. Kapatma işlemini normalde MİGEM yapması gerekir ama MİGEM’in taşra teşkilatı olmadığı bu işler mülki idare amirliğince yapılması gerekiyor. Ruhsatsız maden faaliyetini durdurmak idari işlemdir, eğer kapatmayı durdurmak istiyorsanız durdurmanın iptali için idari mahkemelere gideceksiniz. Yetkili mahkeme ise madenin bulunduğu yerdeki idari mahkemelerdir.

Mülki idare amirliklerine verilen bu yetkilendirmeler, Anayasa’nın 168. Maddesi kapsamındadır. Bu nedenledir ki ruhsatsız olan ve kural dışı üretim yapan madenlere el konulması hukuka uygundur. Mülki idare amirleri illerde vali, ilçelerde kaymakamdır. Mülki amirler 5442 sayılı il idaresi kanuna göre yetkilerini kullanır, ilgili kanunun 9. Maddesi derki; “Vali, kanun, tüzük, yönetmelik ve Hükümet kararlarının neşir ve ilanını ve uygulanmasını sağlamak ve Bakanlıkların talimat ve emirlerini yürütmekle ödevlidir. Bu işlerin gerçekleştirilmesi için gereken bütün tedbirleri almaya yetkilidir. Vali, kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve diğer mevzuatın neşir ve ilanını ve uygulanmasın ı sağlamak ve talimat ve emirleri yürütmekle ödevlidir. Bu işlerin gerçekleştirilmesi için gereken bütün tedbirleri almaya yetkilidir.” 

Buraya kadar olan kısım işin resmi boyutu idi. Gelelim bizim konumuza. Neden bu başlığı attığımız noktasına. Altıeylüle bağlı Kirazköyde bir madenin ruhsatsız olduğu ve maden taşındığı  ile ilgili bilgi geldi. Bizde gittik ve madeni bulduk. Fotoğrafladık ve videolarını çektik. Resimlerde gördüğünüz gibi maden işletilmekte, yüzlerce kamyonluk maden çekimi yapılmış ve devam edildiği madenin şeklinden anlaşılmakta. Ama maden alanında hiçbir uyarı levhası yok, işletmeci bilgisi yok, güvenlik tedbiri yok, iş makinesi çıkar yazısı dahi yok. Bu arada köylü tozdan dolayı çok muzdarip onu da belirtmek gerekiyor. Özellikle madene yakın olan evler de durum çok ciddi.

Şimdi biz buradan Balıkesir Orman Bölge Müdürü Kemal KAYIRAN beye soralım;

Bu maden ile ilgili bilgi sahibi misiniz?

Bu madenin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığınca verilmiş ini var mı?

ÇED raporu var mı?

ÇED uyum planı var mı?

Fizbilite raporu mevcut mu?

Orman bölge müdürlüğü olarak ruhsat verdiniz mi?

Orman bölge müdürlüğü olarak işletme izni verdiniz mi?

Bu madeni ihale ettiniz mi?

Bu maden ile ilgili kurumunuza her hangi bir ödeme yapıldı mı?

Bu madeni bu güne kadar hiç denetlediniz mi?

 

Sayın valimiz, Balıkesir’e yani geldiniz. Şehir ile ilgili bilgi aktarımı yapılmıştır. Madenler konusunda bilgi verildi mi bilmiyoruz. Umarız burada bahsi geçen maden ile ilgili tarafınıza eksiksiz bilgi sunulur. Biz kaçak veya ruhsatsız madenler konusunda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.

 

Haber: Mustafa GÖKÇE