OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUKLUĞUNDA (OSB) SIK GÖRÜLEN BESLENME SORUNLARI ve ÖNERİLER
OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUKLUĞUNDA (OSB) SIK GÖRÜLEN BESLENME SORUNLARI ve ÖNERİLER
OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUKLUĞUNDA (OSB) SIK GÖRÜLEN BESLENME SORUNLARI ve ÖNERİLER
OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUKLUĞUNDA (OSB) SIK GÖRÜLEN BESLENME SORUNLARI ve ÖNERİLER
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir KESKİN otizm spektrum bozukluğunda sık görülen beslenme sorunları ile ilgili açıklama yaptı. KESKİN yaptığı açıklamada; “OSB olan bireylerde normal gelişim gösteren bireylere oranla beslenme sorunları daha sık gözlenmektedir.OSB olan çocuklarda beslenme sorunları %90 oranında saptanmıştır.Sıklıkla görülen besin seçiciliği, yeme davranış bozukluğu ve gastrointestinal sorunlar nedeniyle otizmli çocuklarda genellikle bazı besin ögelerinin yetersizlikleri ve bu yetersizliklere bağlı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Duyusal hassasiyet verutinde ısrar nedeniyle ‘seçici beslenme’ bu bireylerde sık olarak görülmektedir. Besin seçiciliği, tek bir besinin çok sık tüketilmesi, tüketilen besinlerin sınırlandırılması, reddedilen besinleri içeren bir beslenme alışkanlığı bilimsel yayınlarda sık bildirilmiştir. OSB olan çocukların yaklaşık olarak %80’i besin seçici olarak tanımlanmaktadır. Bu çocuklar, belirli sıcaklık, renk, şekil gerektiren besinlere ya da ticari markalara karşı özel beslenme davranışları gösterebilirler. Yapılan bir çalışmada katılımcıların sebze, meyve, süt, protein ve nişasta alımları değerlendirilmiş olup anne babalarına kıyasla bu besin ve besin öğelerini hiç tüketmeme durumlarının daha yüksek oranda olduğu gösterilmiştir. OSB olan çocuklarda besin seçiciliği ve besin kısıtlamalarının, beslenme durumlarının bozulmasına, böylece büyümelerinin olumsuz etkilenmesine neden olabileceği düşünülmektedir.Otizmli çocuklarda, çoğunlukla demir, kalsiyum, iyot, A vitamini, B12 vitamini, C ve D vitaminleri, çinko, folat ve lif alımında yetersizlikler olabileceğine dair çalışmalar bulunmaktadır. Otizmli çocuklarda besin yetersizliklerinin saptanması durumundamikro besin öğeleri takviyesinin gerekli olup olmadığının değerlendirilmesi vealternatif tedavi yaklaşımlarının belirlenmesi için hekime (tıbbi danışmana) danışılması gereklidir.
Gastrointestinal bozukluklar, sıklıkla otizme eşlik eden sorunlar arasında yer almaktadır.Otizmli çocuklarda görülen gastrointestinal sorunlar; kronik ishal, aşırı gaz, kabızlık, besin intoleransı, gastroözafajiyelreflü, kusma, karında şişlik ve ağrıdır. Bu sorunlar tıbbi müdahale gerektirecek derecede şiddetli olabilmekte ve otizmli çocukların beslenme durumlarını da etkileyebilmektedir. Bu çocukların genellikle şekerli yiyecek, atıştırmalık gibi basit karbonhidrat içeriği yüksek besinleri tercih etmesi, lif içeriği yüksek olan sebze ve meyve tüketimlerinin düşük olması bu sorunları artırmaktadır.
Yapılan araştırmalar otizmli çocuklarda sağlıklı yaşıtlarına göre vücut ağırlığı artışı ve obezite görülme sıklığının genellikle daha yüksek olduğunu göstermiştir. Ülkemizde yapılan bir çalışmada OSB olan çocuklar arasında obezite oranının %46.6 olduğu saptanmıştır. Gereğinden fazla enerji alımı, fiziksel aktivite azlığı veya ikisinin birlikteliği obezite gelişmesine neden olur.” dedi.
Balıkesir HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.