Balıkesirli susam üreticilerine büyük destek
Balıkesirli susam üreticilerine büyük destek
Balıkesirli susam üreticilerine büyük destek
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Üretici Destek Modeli Projesi kapsamında Sındırgılı üreticilerden susam alımına başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, susamı kilosu 120 TL’den satın alacaklarını söyledi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, üretimin desteklenmesi ve ürünlerin katma değerinin korunması için Gömeç bamyasını satın alıp cips olarak yurt dışına satmasının ardından Sındırgı’da da susam alımı için düğmeye bastı. İlk etapta Sındırgı’da susam yetiştiriciliğinin yoğun olduğu Pürsünler, Taşköy, Umurlar, Düğüncüler, Çamalanı, Mumcu, Kocabey, İzzettin, Çelebiler mahallelerindeki çiftçilere öncelik verilecek. Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Balıkesir Tarım Ürünleri Anonim Şirketi (BATAŞ) işbirliğiyle 4 bin dekar alanda üretilen yaklaşık 40 ton susam satın alınacak. Alınan susamlar, tahin ve susam yağı olarak değerlendirilecek.
Pürsünler Mahallesi meydanında düzenlenen susam alım törenine Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcıları, daire başkanları, il ve ilçe meclis üyeleri, susam üreticileri ve çok sayıda köy sakini katıldı. İlk olarak tarlada susam hasadına katılan Başkan Akın, susam üretiminin büyük bir emek istediğini ve bu emeğin farkında olduklarını belirterek, her zaman üretenin yanında olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini söyledi. Tarlada hasadın sona ermesiyle Akın, kendisinin kullandığı traktörle tören alanına geldi. Piyasada kilosu 95 TL olan susamı üreticiden 120 TL’ye alacaklarını açıklayan Akın, ilk defa Büyükşehir’in böyle bir alım gerçekleştirdiğini söyledi. Köy sakinlerinin yoğun ilgisiyle karşılaşan Başkan Akın, kadınlar tarafından köy fırınında pişirilip kendisine ikram edilen otlu çöreği de tattı.
"İddia ediyorum bizim susamımız hem organik hem de dünyanın en iyi susamı"
Susamın önemli bir tarım ürünü olduğunu söyleyen Başkan Akın, “Türkiye’de yılda 20-30 bin ton susam üretimi yapılırken, 2023 yılında tam 215 ton susam ithal etmişiz. Bizim bunu tersine çevirmek için potansiyelimiz var. Balıkesir olarak ithal pazarı olmayı reddediyoruz. Balıkesir’de sözleşmeli tarım planlı bir şekilde başlamıştır. Susam üretimi zor iş, çok büyük emek var. Bu derdi ortadan kaldırıp daha çok üretmemiz lazım. Bu bir kültürel miras. İddia ediyorum bizim susamımız hem organik hem de dünyanın en iyi susamı. Bu sebeple Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığımız ve Balıkesir Tarım Ürünleri Anonim Şirketi iş birliğiyle planladığımız susam alımını bu yıl ilk defa gerçekleştiriyoruz” dedi.
Balıkesir HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.